Probiotici za muškarce

Znate li da probiotici mogu utjecati na kvalitetu vaše kože, razinu energije, pa čak i na snagu vašeg imunološkog sustava? Kada je riječ o ovim prednostima i više, muškarci često podcjenjuju važnost zdravlja crijeva. Ali kada muškarci saznaju o probioticima za muškarce, shvate da se njihovo opće dobro stanje može poboljšati na mnoge načine jednostavnim odabirom hrane koja podržava prirodnu floru njihovog probavnog sustava.

Čitajte dalje kako biste otkrili najvažnije dobrobiti povezane s probioticima za muškarce — i što možete učiniti kako biste već danas počeli imati koristi od njih!

Zašto su toliko važni?

Probiotici su korisni za muškarce jer mogu pomoći u svemu, od zdravlja crijeva do imuniteta. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su slični dobrim bakterijama koje se nalaze u vašim crijevima. Oni mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u vašim crijevima, što je važno za zdravlje probavnog sustava. Probiotici također mogu pomoći kod drugih stanja kao što su alergije, ekcemi, pa čak i kod mentalnog zdravlja. Neke su studije pokazale da probiotici mogu pomoći u liječenju depresije i anksioznosti reguliranjem hormona stresa kortizola. Druge studije pokazale su da probiotici mogu smanjiti upalu kod ljudi koji pate od upalne bolesti crijeva. U nekim slučajevima, probiotski suplementi su se pokazali učinkovitijim od antibiotika kada je riječ o liječenju čira na želucu uzrokovanog infekcijom Helicobacter pylori. Osim toga, postoje dokazi koji upućuju na to da uzimanje probiotika može smanjiti vjerojatnost da ćete dobiti virus prehlade ili gripe!

Gdje naći probiotike?

Mogu se naći u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, poput kimchija, kiselog kupusa i tempeha. Probiotici su također dostupni u obliku suplemenata. Neke od prednosti probiotika za muškarce uključuju zdrav imunološki sustav, smanjenje upale, reguliranje probave, zdraviju sluznicu crijeva, manji rizik od raka debelog crijeva, promicanje zdrave prehrane za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje funkcije prostate. Osim ovih dobrobiti, nova istraživanja su pokazala da uzimanje probiotika može imati antidepresivne učinke. I na kraju, studije pokazuju da neki sojevi probiotika mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i krvnog tlaka, što je važno za zdravlje srca. Ako ste zainteresirani sami isprobati probiotike, postoji mnogo mogućnosti za odabir! Jedna od mogućnosti je jesti više hrane s prebiotičkim vlaknima, poput trpuca ili graha. Konzumiranje niza različitih bakterija pomoći će u jačanju vašeg mikrobioma. Druga mogućnost je isprobavanje dodataka iz trgovine; provjerite jeste li pronašli onaj s više sojeva kako bi vam pružio sve gore navedene prednosti!

Koje su top namirnice za jesti?

Evo sedam najboljih namirnica koje sadrže probiotike i prednosti koje nude muškarcima:

  1. Jogurt – probiotički jogurt jedan je od najboljih izvora probiotika. Može poboljšati probavu i smanjiti upalu.
  2. Kiseli kupus – Ovaj fermentirani kupus bogat je i probioticima i vlaknima. Može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i jačanju imunološkog sustava.
  3. Kimchi – Fermentirano povrće poput kimchija odličan je izvor probiotika, kao i antioksidansa, vitamina A i vitamina C. Također pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.
  4. Tempeh – Tempeh se pravi od zrna soje koja je kombinirana s kulturom koja se zove Rhizopus oligosporus ili bijeli tempeh starter (vrsta gljive). Zrna soje su bogata proteinima i željezom, dok gljiva Rhizopus oligosporus ima antioksidativna svojstva koja pomažu u snižavanju razine kolesterola, kao i povećanju imuniteta
  5. Miso juha – Miso juha sadrži korisne bakterije poznate kao laktobacili koje pomažu u borbi protiv štetnih želučanih buba i drugih vrsta infekcija.
  6. Kefir – Kefir se dobiva dodavanjem mliječnog proizvoda kefirnim zrncima, koja su također poznata kao mliječne kulture ili bakterijske nakupine. Kefir sadrži i bakterije mliječne kiseline i kvasce što ga čini izvrsnim za jačanje imuniteta, poboljšanje kvalitete kože, borbu protiv akni, sprječavanje bubrežnih kamenaca, snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola, ublažavanje simptoma alergije poput astme ili peludne groznice; plus osigurava sve esencijalne aminokiseline za rast mišića pa je kefir odličan za one koji žele brzo izgraditi više mišićne mase!
  7. Lassi – Lassi je tradicionalni indijski napitak koji se pravi miješanjem svježeg voća s mlaćenicom ili jogurtom, što ga čini izvrsnim načinom da dobijete mnogo probiotika bez da ih pijete odmah. Lassi se može koristiti za liječenje proljeva i kroničnog zatvora zbog svojih bakteriostatskih svojstava, kao i protiv običnih prehlada zbog svojih antivirusnih svojstava.

Iako ova hrana možda nije najboljeg okusa za sve nas 🙂 , ona ipak ima veliku nutritivnu vrijednost koju biste trebali uzeti u obzir kada gledate što jedete svakodnevno ako tražite načine poboljšanja zdravlja.

Similar Posts