Balavto.com.hr

Tri vrste kolagena

Kada je u pitanju kolagen, postoje tri vrste kolagena o kojima morate znati – tipovi I, II i III. Svaka vrsta kolagena ima različite funkcije i prirodno se pojavljuje u tijelu u različito vrijeme i na različitim mjestima, stoga prije nego što pogledate što od kolagena u ponudi ima vaša online ljekarna nije loše znati što svaka vrsta kolagena radi i gdje ih možete pronaći u svom tijelu.

Vrste kolagena – hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina, također poznata kao hijaluron, hijaluronat ili skraćeno HA, vrsta je prirodnog šećera koji se nalazi u ljudskoj koži. Postoji mnogo različitih oblika i mnogo različitih naziva za hijaluronsku kiselinu ovisno o njezinom izvoru (i vašem tipu kolagena). U određenom smislu, svi ti različiti oblici su jedno te isto jer svi igraju ključnu ulogu u zdravlju kože. Evo kako: Hijaluronska kiselina se prirodno pojavljuje u našim tijelima. Pomaže da naši zglobovi budu podmazani i održava ravnotežu tekućine u našim tkivima.

Vrste kolagena – želatina

Kolagen tipa 1 je ono što čini želatinu, koja dolazi iz kravljih kostiju i svinjske kože. Ne smatra se potpunim proteinom budući da ne sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, ali budući da je uglavnom kolagen tipa 1, i dalje ćete imati gomilu prednosti kao što su: zdrava kosa i nokti; pokretljivost zglobova; i povećana energija.

Vrste kolagena – hidrolizirani

Hidrolizirani kolagen izuzetno je koristan. Sadrži peptide koji prodiru u tkivo i pomažu u smanjenju oteklina, poboljšavaju protok krvi, povećavaju razinu energije i potiču rast kose. Hidrolizirani kolagen također poboljšava probavno zdravlje poboljšavajući apsorpciju hranjivih tvari i smanjujući simptome poput plinova, nadutosti, bolova u želucu, proljeva i zatvora.

Možete li uzeti sve 3 vrste kolagena zajedno?

Kombinacija sva 3 tipa kolagena može pomoći osigurati optimalnu prehranu, kao i poboljšati elastičnost i gipkost vaše kože. Možete ih uzimati pojedinačno ili ih pomiješati u šejk s dodacima kolagena. Međutim, ako već uzimate druge dodatke za zdravlje zglobova ili prehranu, možda biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kombiniranog proizvoda. Također je važno napomenuti da kolagen nema rok trajanja.

Koja je vrsta kolagena riba?

Riblji kolagen smatra se najboljim izvorom kolagena u medicinske svrhe i izvrstan je za većinu dijeta, uključujući Paleo dijetu. To je kolagen tipa I, koji je najzastupljeniji kolagen u ljudskom tijelu. Tip I je najpoznatiji po tome što pruža temelj za lijepu kožu, jaka vezivna tkiva i čvrste kosti. Iako je riblji kolagen možda teško pronaći u vašoj lokalnoj trgovini, postoje mnoge prednosti zbog kojih ga vrijedi potražiti.